GÜNDEM

Üzümüyle Meşhur Köyde Yaprak Salamuranın Ünü Sınırları Aştı

Üzümüyle meşhur olan Şirvan ilçesinin Pirinçli köyünde, meyvesinden daha pahalı olan üzüm yaprağı yurt dışından bile rağbet görüyor.

Köyde kurulan kadın kooperatifinin hazırladığı salamura yapraklar Avustralya'ya kadar göndermesi civar köylere de ilham kaynağı oluyor.

Aldığımız bilgilere göre, Pirinçli (Mavit) köyünde yaşayan ve 2 yıl önce bir araya gelen kadın girişimcilerin Pirinçlik Köyü Üreten Eller Kadın Kooperatifini kurmasıyla başlayan süreç devam ediyor.

Valilik, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün girişimleri ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının desteğiyle de kooperatif bünyesinde 300 metrekarelik alanda Salamura Yaprak Tesisi açıldı.

Civar köylerde toplanan tayfi üzümü yaprakları, tesiste işlenip "Mavit" markasıyla paketleyerek marketlere satılıyor. Kooperatif üyeleri, 10-13 Temmuz'da F İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri ve Üretim Teknolojileri İhracat Fuarı'nda, Avustralya'nın Melbourne kentinde gıda ürünleri üzerine ithalat ve ihracat yapan bir firmayla bağlantı kurdu. Görüşmeler sonucunda 2, 3 ve 4,5 kilogram halinde 20 ton salamura yaprağı siparişi alındı.

Türkiye'nin birçok kentindeki market ve toptancıların raflarında kendi ürünlerinin yer aldığını, ilk ihracatları için de gün sayıyor. Kadınlar olarak bir araya gelip bu yaprakları değerlendiren kooperatif bünyesindeki kadınlar, süreci şöyle anlattı:

"İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurduk ve bize destek sağlandı. Kooperatif kurduk. Daha sonra bu tesisi açtık. Köydeki kadınlar da bu tesisi sahiplendi, buraya gelmek istiyorlar. Aile bütçelerine katkısı olduğu için çalışmak istiyorlar. Biz 7 kişiyle başladık, şu an 16 kişiyle devam ediyoruz. Üzümleri köyümüz ve civar köylerden topluyoruz. Katıldığımız fuarlarda kendi ürünlerimizi iyi tanıtıyoruz. İlk başta yurt içi, daha sonra yurt dışı fuarlara katıldık. Şu an Avusturalya için aldığımız siparişler var. O siparişleri yetiştiriyoruz ve bu fırsatı değerlendirmek istiyoruz. Kendimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Sadece yaprak üretmiyoruz. Turşu, pekmez, domates ve biber salçaları yapıyoruz." 

CİVAR KÖYLERE DE MODEL OLDU
Pirinçli köyündeki kooperatif civar köylerdeki kadınlara da ilham oluyor. Daha önce iptidai usullerle yaprak toplayan kadınlar artık, kendileri de birer kooperatif kurup aynı şekilde tesis açarak il dışına ve yurt dışına yaprak veya turşu malzemeleri satmak için hazırlıklar yaptığı belirtildi.

{ "vars": { "account": "G-4X68F4KLEK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }