Asma yaprağının önemli bir gelir kaynağı haline geldiği Siirt’in Şirvan ilçesinde faaliyete geçen ‘Salamura Yaprak İşleme Tesisi’ köy kadınlarına gelir kapısı oldu.
Fıstık ve narın yanında üzüm üretiminin de yapıldığı Siirt’in Şirvan ilçesinde, önemli tarımsal ürünlerden asma yaprağı GAP İdare Başkanlığı tarafından desteklenen, Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen projeyle Pirinçli (Mavit) Tayfi Üzüm Salamura işleme Kooperatifi köylü kadınlar için bir ekmek kapısına dönüştü. Salamura İşleme Kooperatifinde toplanan üzüm yaprakları köy kadınları tarafından salamura yapılıp Tarım kooperatiflerinde ve iç piyasada satışa sunuluyor. Siirt Üreten Eller Kadın Kooperatifi’nin ürettiği salamura üzüm tesisini ziyaret eden Şirvan İlçe Kaymakamı Emrah Bütün ile Siirt İl Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, tesiste önemli açıklamalarda bulundu.
“İlk yıl 150 ton, önümüzdeki yıllarda 500 ton üretim hedeflenmektedir.”
Kooperatifi ziyaretinde konuşan Kaymakam Emrah Bütün, “Kurulan kadın kooperatifi ile birlikte, bölgenin tarımsal ürün çeşitliliği önemli bir paya sahip oldu. Tayfi üzümü değerlendirme aşamasında, bu üzüm yaprağını taze bir şekilde salamura yapan ilçe kadın kooperatifimiz üretip çeşitli bölgelere satışını yapmaktadır. 150 tonluk üretim kapasitesinin artırılması için gerekli çalışmalar başladı. Bunu daha da genişletmeyi düşünüyoruz. 150 tonluk üretim kapasitemizi daha da artırmayı düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı. Kurulan kadın kooperatifi sayesinde yeni istihdam alanları oluşturulduğuna dikkat çeken Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, “Özellikle Şirvan ve Pervari İlçelerimizde Siirt Tayfi Üzümü yaygın üretilmektedir. Toplanan yapraklar gün içinde satılması gerekiyordu. Toplanmayan ve satılmayan yapraklar çöp oluyordu. Üretilen yaprağı değerlendirmek ve üretime kazandırmak amacıyla Pirinçlik köyünde Siirt Üreten Eller Kadın Kooperatifi ne Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak yaptığımız Proje GAP İdaresi Başkanlığımızca desteklenerek uygulamaya konulmuştur.” dedi.