SAĞLIK-YAŞAM

Siirt'te Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muzaffer Aslan, hastalara şifa oluyor

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Aritmi Hastalarına İl Dışına Sevk Edilmeden EPS ve Kalp Pili Tedavisi Sağlanıyor.

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kalp ritim bozukluğu (aritmi) hastalarına il dışına sevk edilmeden EPS/ablasyon ve ileri kalp pili tedavileri uygulanmaya devam ediliyor.
Siirt Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi ve Siirt EAH Kardiyoloji Doktoru Muzaffer Aslan, hastaneye çarpıntı şikayeti ile başvuran hasta sayısının fazla olduğunu belirterek, Siirt EAH’de bu yıl ilk kez sunulan EPS/ablasyon hizmetleri sayesinde giderek daha fazla hastaya yerinde şifa dağıtıldığını söyledi.

Dr. Aslan, bu işlemlerin yanı sıra, nefes darlığı şikayeti ile hastaneye başvuran bir hastaya CRT olarak bilinen ileri teknoloji kalp pili takıldığını belirtti. Bu hastanın kalp yetersizliği ve kalbin pompalama görevinde azalma olduğunu ifade eden Dr. Aslan, takılan kalp pili ile kalbin pompalama görevinde artış veya iyileşme beklediklerini dile getirdi. Özel seçilmiş hasta grubunda bu pil işleminin faydasının görüldüğünü vurguladı.

Elektrofizyolojik Çalışma (EPS) hakkında bilgi veren Dr. Aslan, bu yöntemin genellikle EKG ve Holter testlerinden yeterli sonuç alınamadığında tercih edildiğini belirtti. Özellikle aniden başlayan ve kısa süre sonra sonlanan çarpıntıların EKG ya da Holter ile tespit edilmesinin neredeyse imkansız olduğunu ifade eden Arslan, bu durumda EPS'nin devreye girdiğini söyledi. EPS'nin hafif sedasyon altında, ağrısız bir işlem olduğunu ve bazı hastalarda sedasyona bile gerek duyulmadığını ekledi.

Aritmi, kalbin normalden yavaş ya da hızlı çalışması durumu olarak tanımlanırken, EPS'nin koroner anjiyografiye benzer bir işlem olduğunu fakat amaç ve işlev olarak tamamen farklı olduğunu belirten Dr. Aslan, kasık bölgesinden kalbe ulaşarak kalbin işlevinin izlendiğini ve kalbin ritim ve iletim sisteminin incelendiğini söyledi. Gerekli durumlarda elektrodlar yardımıyla kalbe elektriksel uyarılar verilerek daha detaylı incelemeler yapılabildiğini belirtti.

Dr. Aslan, EPS'nin ağrılı bir işlem olmadığını, yalnızca kasık bölgesinden yapılan anestezi sırasında hafif bir acı hissedildiğini ifade etti. Eğer hasta çok huzursuzsa, derin sedasyon altında da yapılabileceğini ve ablasyon yapılmadığı takdirde hastanın 3-4 saat sonra evine gönderilebileceğini söyledi.

{ "vars": { "account": "G-4X68F4KLEK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }