İLÇELER

Siirt'in Kurtalan ilçesi "lavanta" ile ön plana çıkmayı hedefliyor

Kurtalan'da son yıllarda devlet desteğiyle yapılan lavanta yetiştiriciliği, hem bölge ekonomisine katkı sağlıyor hem de turizme yeni soluk getiriyor.

Siirt'in Kurtalan ilçesinde son yıllarda devlet destekli projelerle yapılan lavanta yetiştiriciliği, hem bölge ekonomisine katkı sağlıyor hem de turizme yeni bir soluk getiriyor.

Garzan Ovası'ndaki faaliyetlerle tarım alanında ön plana çıkan ilçede son yıllarda lavanta yetiştiriciliğine yönelik yapılan çalışmalar, bölgenin potansiyelini ortaya çıkardı. Devlet destekli projeler kapsamında çiftçilere lavanta yetiştiriciliği konusunda eğitimler verilirken, bazı tarım arazileri lavanta tarlalarına dönüştürüldü.

Yetiştiriciler, bölgedeki tarım sektörünü çeşitlendirerek çiftçilere yeni bir gelir kaynağı sunan lavanta tarlalarının gelecek yıllarda ilçenin simgeleri biri gelmesini hedefliyor.

"Bir kere ekiyorsun her sene biçiyorsun"

Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, 3 yıl önce Kurtalan Kaymakamlığı ile Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğünce uygulanan "Alternatif Ürün Lavanta Yetiştiriciliği" projesi kapsamında devletten aldığı yüzde 70 hibe destekle bazı alanların lavanta bahçesine dönüştürüldüğünü söyledi.

2000 yılından bu yana bölgede fıstık üretiminin ön plana çıktığını anımsatan Günbat, bir araya geldikleri birkaç çiftçiyle Saipbeyli, Çayırlı, Tulumtaş ve Yayıklı köylerinde yaklaşık 200 dönüm alanda lavanta yetiştirdiklerini anlattı.

"Lavantada gider sıfır, gübre atmıyoruz, su vermiyoruz, ilaç atmıyoruz. Bir kere ekiyorsun her sene biçiyorsun." diyen Günbat, şunları kaydetti:

"Çiftçilere tavsiyem hasat yapıldıktan sonra can suyu dediğimiz, bir kere sulamalarını tavsiye ediyorum. Bu sulama hasattan sonra yapılırsa gelecek senenin ürünün artışı daha iyi olacak. Garzan Ovası'nda biliyorsunuz en büyük verimi hububattan elde ediyorduk. Hububat da son zamanlarda verimi ne kadar artarsa artsın kazançlı olmuyor, kuru tarım yapmak zorunda kalıyoruz. GAP'ın çalışmalarından faydalanamadık. Normalde Diyarbakır ve Mardin gibi Siirt bölgesinde de sulama kanalları yapılması gerekiyordu ama maalesef halen bundan faydalanamadık. Onun için alternatif ürün tavsiye ediyoruz."

Lavanta bahçelerinin turizme de katkı sağlaması için çalışmalar yürüttüklerini aktaran Günbat, Kurtalan-Batman kara yolunda oluşturduğu bahçenin gelin ve damatlar başta olmak üzere birçok kişi tarafından bir fotoğraf stüdyosu olarak kullanıldığını dile getirdi.

Lavanta ekmek isteyen çiftçilere her konuda yardımcı olmaya hazır olduklarını bildiren Günbat, "Bu ürün yaygınlaştıkça görsellik açısından daha da güzel bir görünüm ortaya çıkacak. İnşallah bunu da başaracağız. Alternatif ürün olarak lavantayı seçtik ve bundan memnunuz." dedi.

"Isparta gülleriyle anılıyor, Kurtalan da lavantasıyla anılacak"

Saipbeyli köyünde çiftçi Gazanfer Toprak da devlet destekli projeyle başladığı lavanta yetiştiriciliğinin memnuniyet verici olduğunu belirtti.

"Kuru tarımdan ziyade alternatif ürünleri deniyoruz. Değişik ürün çalışmasına girdik. Ürünün gelişmesinden, kalitesinden çok memnunuz. Yeni bir proje kapsamında angustifolia çeşidini denedik. Biz bunu daha da çoğaltmaya gideceğiz. Çünkü intermedia çeşidi bu kadar yeterli olur ama angustifolia çeşidinin pazarı daha iyi olduğu için onu çoğaltmaya gideceğiz." İfadelerini kullanan Toprak, şöyle devam etti:

"Çiftçi arkadaşlarıma da tavsiye ediyorum. Hesap yaptığımızda geliri diğer tarla bitkilerinden daha karlı. Çünkü bir sene ekiyorsun ama her sene ürününü alıyorsun, bir masrafı yok. Bazen temizliğini yapıyorsun, başka bir uğraşı yok. Turizme yönelik çalışmalar da olduğu zaman daha iyi yerlere gelecek. Allah'ın izniyle Kurtalan'ın birkaç yıl içerisinde lavantayla anılması için her türlü çalışmayı yapacağız. Madem bu işe girdik, yarım bırakmamamız lazım. Her türlü tesisimizi de kurup biçme makinemizi de alacağız. Isparta gülleriyle anılıyor, Kurtalan da lavantasıyla anılacak. Elde ettiğimiz ürünleri de Türkiye piyasasına tanıtmak için de çalışmalarımızı yapacağız."

Abdulmelik İnsel, 3 seneden bu yana köylerinde yetiştirilen lavantaların bölgeye farklı bir hava kattığını kaydetti.

İnsel, lavanta bahçesinin fotoğraf stüdyosuna dönüştüğünü aktararak, "Misafirlerimiz geldiği zaman burada ağırlıyoruz, fotoğraf çekiyoruz. Burada çok güzel vakitler geçiriyoruz. Burayı çok beğeniyorlar. Kurtalan'ı lavantalarla Türkiye'ye tanıtacağız." diye konuştu.

{ "vars": { "account": "G-4X68F4KLEK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }