EĞİTİM

Siirt Üniversitesinin Devlet Okulundan "Özel Muamele" Beklentisine Tepki Yağıyor

Siirt Üniversitesinin, yerleşkedeki Necip Fazıl Kısakürek İlk ve Ortaokulu'ndan özel muamele beklemesi, kamuoyunda tepkilere neden oldu.

Siirt Üniversitesinin, yerleşkedeki Necip Fazıl Kısakürek İlk ve Ortaokulu'ndan özel muamele beklemesi, kamuoyunda tepkilere neden oldu.

Üniversiteden birkaç farklı yerden el altından basınla paylaşılan ısmarlama haberde, üniversitenin yerleşkesindeki lojmanlarda kalan bazı personellerin gündeme getirdiği taleplerin, devlet okulundan özel ilgi ve ayrıcalık beklemek anlamına geldiği görülüyor.

DEVLET OKULLARINDA EŞİTLİK VE ADALET VAR

Köylerden gelen öğrencilere karşı eğitime uymayan farklı bir tutum sergileyerek, "ayrımcı" bir politika izlenen söz konusu ısmarlama haberde, "Siirt İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 2018 yılında Siirt Üniversitesi Kezer Yerleşkesinde bulunan 200 adet lojmanda ikamet eden akademik ve idari personelin çocukları için Necip Fazıl Kısakürek İlk ve Ortaokulu’nu yaptırdı." ifadeleri yer alırken, bu okulun taşımalı eğitim kapsamında eğitim vermesine karşı çıkılıyor.

Söz konusu okulda 350 öğrenci eğitim görürken bu öğrencilerin 240'ı taşıma öğrencisi, 110'u ise lojmanlardan gelen öğrencilerden oluşuyor. 110 öğrencinin geleceği ön plana çıkarılarak 240 öğrencinin geleceğiyle oynanmaya çalışma girişimleri, Siirt Üniversitesinden bu konuyla özel ilgilenenlerin durumunu bir kez daha ortaya koyuyor.

TAŞIMALI EĞİTİMİN ÖNEMİ VE EŞİTLİK İLKESİ

Devlet okulları, tüm öğrencilere eşit eğitim fırsatı sunmakla yükümlüdür fakat Siirt Üniversitesi personelinin çocuklarının eğitim aldığı Necip Fazıl Kısakürek İlk ve Ortaokulu'na yönelik talepler, bu eşitlik ilkesine aykırı olarak gündemdeki yerini koruyor. Üniversite yönetiminden bazı isimlerin ve velilerin, kendi çocuklarına ayrıcalık tanınması beklentisi, diğer öğrencilerin haklarını ihlal ediyor.

Necip Fazıl Kısakürek İlk ve Ortaokulu'nun taşıma merkezi yapılması, Milli Eğitim Bakanlığı Taşımalı Eğitim Yönetmeliği'ne uygun olarak görülürken, bu uygulama, köylerdeki öğrencilerin eğitim hakkını korumak ve onlara daha iyi eğitim imkanları sunmak amacı taşıyor. Üniversite personelinin, taşımalı eğitim uygulamasına yönelik eleştirileri, bu öğrencilerin eğitim hakkını göz ardı ediyor.

ÖZEL İLGİ VE AYRICALIK TALEPLERİ KABUL EDİLEMEZ

Siirt Üniversitesinin söz konusu velileri, devlet okulundan özel ilgi ve ayrıcalık bekleyerek, çocuklarının eğitim kalitesinin artırılmasını talep ediyor ancak devlet okulları, tüm öğrencilerine eşit fırsatlar sunmak zorundadır ve belirli bir grup öğrenciye özel muamele yapılması kabul edilemez. Bu tür talepler, kamu kaynaklarının adil kullanımını engeller ve eğitimde fırsat eşitliğini zedeler.

Devlet okullarının amacı, tüm öğrencilerine eşit ve adil eğitim imkanları sunmaktır. Siirt Üniversitesi yönetimi ve velilerinin, kendi çocuklarına ayrıcalık tanınması yönündeki talepleri, eğitimde adalet ve eşitlik ilkelerine aykırıdır. Bu tür talepler, diğer öğrencilerin eğitim hakkını ihlal eder ve kamu kaynaklarının verimli kullanılmasını engeller.

EĞİTİMDE HERKES EŞİT

Siirt İl Milli Eğitim Müdürlüğünü hedef alarak servis edilen haberle ilgili Siirt Üniversitesindeki "özel ilgi" bekleyen velilere sesleniyoruz: Devlet okullarından özel ilgi ve ayrıcalık beklemek yerine, tüm öğrencilerin eşit eğitim hakkını koruyan ve destekleyen politikaları savunmalısınız. Eğitimde adalet ve eşitlik, tüm öğrencilerin haklarını korumakla sağlanır. Devlet okullarından özel hizmet beklemek, kamu kaynaklarının verimli kullanımını engeller ve diğer öğrencilerin eğitim hakkını ihlal eder.

Kamuoyunun dikkatine sunarız ki eğitimde adalet ve eşitlik ilkesini savunmaya devam edeceğiz. Devlet okullarının, tüm öğrencilerine eşit ve adil eğitim imkanları sunması gerektiğine inanıyor ve bu ilkeyi savunuyoruz. Eğitimde ayrıcalık ve özel muamele taleplerine karşı durmaya devam edeceğiz.

SİİRT ÜNİVERSİTESİNDEKİ YOLSUZLUK VE USULSÜZLÜK İDDİALARI

Döner Sermaye işleri, yolsuzluk ve usulsüzlüklerle gündeme gelen Siirt Üniversitesinin önce bu sorunlara el atarak, kamuoyu vicdanını rahatlatacak adım beklerken, kafasını kuma gömüp kurumların eğitime yönelik fedakarca çalışmalarına karşı farklı tutum içerisinde yer almasını kınıyoruz.

SİİRT ÜNİVERSİTESİ, ARAŞTIRMALARDA SINIFTA KALMIŞTI

Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması'nda (TÜMA) Siirt Üniversitesi, neredeyse bütün kategorilerde en sonda yer alarak FF puanıyla sınıfta kalmıştı.

Siirt Üniversitesi, akademik ilgi ve destek kategorisinde 196. sırada yer alarak 35 puanla sınıfta kaldı (FF).

Öğrenim Deneyimi Tatminkârlığı Sıralaması: 133. sırada (FF)
Yerleşke ve Yaşamının Doyuruculuğu Sıralaması: 153. sırada (FF)
Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet Sıralaması: 94. sırada (FF)
Öğrenme İmkanları ve Kaynaklarının Zenginliği Sıralaması: 132. sırada (FF)
Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği Sıralaması: 142. sırada (FF)

Üniversiteden kendi çocuklarının memnuniyeti için gereksiz işlerle uğraşacağına kendi öğrencilerinizin memnuniyeti için çalışmalarını tavsiye ediyoruz.

{ "vars": { "account": "G-4X68F4KLEK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }