Siirt Arkeoloji Müzesi olarak hizmet verecek olan yarım asırlık eski Hükümet Konağı Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile “Korunması gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” özelliği taşıdığı ifade edilerek 10.02.2017 tarihinde tescillenmiştir.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca, binanın tadilat, restorasyon ve onarım ve iyileştirme çalışmaları yapılan ihale sonucunda yetkili elemanlarınca yüklenici firmaya yer teslimi yapılarak, gerekli düzenleme çalışmaları başlatılmıştır.
Müze için hazırlanan proje Kültür Varlıkları Koruma Kurulunca onaylanarak, önümüzdeki aylarda uygulama projesine geçilecektir.
Siirt tarihinin M.Ö. 12 binli yıllara dayandığı, Roma İmparatorluğunun doğudaki son kalesi Çattepe höyük kazısındaki bulgulardan anlaşılmıştır.
İlimiz sınırları içinde Türbe Höyük, Başur Höyük, Çattepe Höyük kazısı ile Güsir Höyük’te Ege Üniversitesinden Yrd. Doç.Dr. Haluk Sağlamtimur başkanlığındaki ekiple yapılan kazı çalışmaları neticesinde çıkarılan Arkeolojik eserler Siirt’te Müze olmadığından Mardin ve Batman Müzelerinde teslim edilmişti. İGlgili Bakanlıkça hazırlanan envanter çalışmaları neticesinde söz konusu eserler, müzedeki tadilatlar tamamlandığı zaman Siirt Arkeolojik Müzesine taşınarak sergilenecek.
Kurulacak olan Siirt Arkeoloji Müzesi içinde etnografik eserler bölümü oluşturulacaktır. Siirt‘in köklü tarihine ve kültürüne ışık tutmak adına “Kent Arşivi” için Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüzce Etnografik Eserler toplanmaktadır.
Kültürümüzün yansıtılması, sergilenmesi ve yaşatılması anlamında Siirt halkının geçmişte günlük hayatında kullanmış olduğu etnografik eserler ile geçmişe dair zaman tüneli oluşturulması hedeflenmektedir.
Kent arşivi, geçmişe ışık tutacak ve yeni nesillerin yapacağı araştırmalarında önemli rol oynayacaktır. Kısa bir süre içinde başlattığımız bu verimli çalışmada 300’e yakın tarihi özellik taşıyan eşyayı, bağışlama yoluyla ilimize kazandırıldı. Kentin geçmişini ortaya koymak adına, eldeki var olan tarihi eski eşyalar, belgeler ve fotoğrafların hepsini derleyip toparlayıp bir araya getirerek belli bir düzenle sergilemek ve bizden sonraki kuşaklara aktarmak amacıyla başlatılan çalışmalara hızla devam edilmektedir. ‘Kent Arşivi’, Siirt’in yaşadığı tarihsel serüveni canlı tutacak ve tarihsel bir yolculuğa çıkaracaktır. Yaşadığı kenti tanıyan, bilinçli ve aidiyet bağı güçlü olan Siirtlilerden ellerinde bulunan kullanmadıkları eski eşyaları, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüne bağışlamalarını bekliyoruz. Bağışlanan eski eşya, belge veya fotoğrafın altına bağışlayanın adı yazılarak sergilenecektir.
Siirt’te Sonbaharda en çok kullanılan bulgur kırma makinası olan “RAHHAN” (Hala faal olup motoru 1926 Alman menşeidir.) bakır eşyalar, ahşap malzemeler, tarım aletleri, gündelik hayatta kullanılan el aletleri, ilimize ait eski fotoğraflar, dikiş makinesi, Facit hesap makinesi, Siyah-Beyaz televizyon, eski fotoğraf makinesi, avize, karyola, lüküs lambalar, telefon, radyo, beşik çeşitli kap kacaklar ve benzeri malzemeler bulunmaktadır.